OPERARI/A INDUSTRIAL Perfil professional

Descripció General

L'operari/a industrial treballa en el maneig de cadenes automatitzades i muntatge, acciona i vigila les cadenes de muntatge automatitzades o semi-automatitzades i supervisa el funcionament de robots industrials.      

Tant pot ser que treballi sol/a com en equip (depenent de la mida de l'empresa), i té un/a responsable que supervisa la seva feina.

L’operari/a d’indústria pot treballar en varis sectors productius, alimentari, metal·lúrgic, químic, càrnic, etc. I l’especificitat de la seva feina variarà en base a la producció de l’empresa. Generalment es té en compte molt la disponibilitat per a la mobilitat, ja que les indústries solen estar ubicades en polígons industrials i sovint sense accés amb transport públic, tot i que en algunes empreses disposen d’autobusos que surten de punts estratègics cap a l’empresa.

L’època amb més afluència de vacants es concentra en els mesos d’estiu per fer cobertura de les vacances. D’altre banda ens trobarem amb empreses que mantenen torns fixes a la seva plantilla de matí, tarda o nit i d’altres prefereixen fer torns rotatius.

Perfil formatiu i laboral

A NIVELL FORMATIU

Graduat en ESO/Graduat escolar per assegurar uns coneixements mínims de comprensió dels idiomes de referència i de càlcul funcional. 

Sovint les empreses valoren formació de CFGM o CFGS en el sector de l’empresa.

Sovint es valora formació específica en l’ocupació (cursos de formació tècnica, certificats de professionalitat de la família de fabricació mecànica, etc.) que asseguri els coneixements tècnics que es necessiten. 

És interessant tenir coneixements sobre maquinària convencional. Es valora formació i actualització en avenços tecnològics, especialment en robòtica industrial i automatismes programables, degut a la innovació constant de les cadenes de muntatge. 

 

A NIVELL LABORAL

En aquesta ocupació es valora la trajectòria laboral tot i que no sempre l’experiència és un requisit excloent. Quan es demana acostuma a ser per un període aproximat de 6 mesos/1any per tal d’assegurar que la persona té els coneixements tècnics que necessitarà per a treballar i que per tant, el seu procés d’adaptació serà ràpid. 

Què ofereix el mercat laboral?

TIPUS DE CONTRACTE: De manera general la via d’entrada és a través de contractes laborals de curta durada, ja sigui estacionals, per obra i servei i/o substitucions, però pot evolucionar a contractes de llarga durada i fins i tot estables.

JORNADA: Es sol treballar jornada continua. En funció de la indústria es treballen caps de setmana i festius.

HORARI: Es sol organitzar en torns rotatius, matí, tarda i nits i quart torn de festius i cap de setmana. En general demanen força disponibilitat horària.

SALARI: Variarà en funció de les funcions/tasques , nivell de responsabilitat i empresa. Acostuma a ser segons conveni. La mitjana salarial està entorn els 800-1500 euros bruts mensuals.

MOBILITAT: No requereix mobilitat ja que el desplegament de la totalitat de funcions i tasques vinculades es dóna en un mateix lloc físic/ centre de treball, tot i que aquesta sí que es necessita per a poder arribar de manera autònoma al lloc de feina (normalment polígons allunyats)