CUINER/A Perfil professional

Descripció General

El/la cuiner/a és el /la professional que  s'encarrega de la neteja, la preparació, el cuinat i la presentació dels aliments per al seu consum, immediat o no.

Depenent de l’especialització podem trobar professionals de la cuina d’autor, especialistes segons regió (menjar japonès, mediterrani, italià, argentí, marroquí, etc.), vegetarians, cuina de vanguardia, street food, slow food, etc.

Pot treballar en tot tipus de restaurants (tant petits com grans ), en cadenes de restauració, serveis de càterings per a col·lectivitats o en la industria alimentària realitzant preparació d’aliments precuinats o congelats.

Treballa en equip (anomenat brigada), per sobre trobarem el/la cap de cuina i per sota els/les  segons de cuina, ajudants/es de cuina i marmitons/es. En el cas en que en l’establiment no existeixi la figura del/a cap de cuina el/la cuiner/a serà el màxim responsable i s’encarregarà de la organització i direcció de les tasques de la resta dels integrants de l’ equip.

La indumentària de treball és roba blanca de cotó i barrets que recullin tot el cabell, com a EPI generalistes cal disposar de diferents tipus de guants (malla, làtex, etc.) i sabates de seguretat.

Per norma general executarà la totalitat de la jornada dempeus i depenent de les necessitats pot passar estones a la cambra freda fent amanides i postres, o a zona calenta. Per tant està exposat a  temperatures altes, baixes i canviants.

Caldrà disposar de fortalesa física i resistència a la diversitat de torns, ja que poden ser canviants, partits i nits, havent de treballar els caps de setmana i festius.

Perfil formatiu i laboral

A NIVELL FORMATIU

Ens podem trobar amb que demanin estudis d’ESO/EGB per garantir uns coneixements bàsics. Igualment tot i que no és un requisit imprescindible, cada cop més es recomana disposar d’estudis relacionats amb el sector per a desenvolupar-se com a professional. 

Els estudis en formació reglada més demandada són:

 - CFM Cuina i gastronomia

 - CFGS Direcció de cuina

I de Formació Ocupacional: 

 - CP: Cuina (nivell 2)

 - CP Direcció i producció en cuina (nivell 3)

Els/les  professionals amb experiència laboral, però sense formació caldrà que disposin del carnet de manipulador/a d’aliments i es valorarà tota formació complementària o monogràfics realitzats en escoles de cuina com: especialitats en entrants, cuina al buit, cuina japonesa, arrossos, etc.

 

A NIVELL LABORAL

Es tracta d'un professional que adquireix experiència laboral mitjançant la pràctica al lloc de treball, si bé cada cop és més important acreditar uns estudis de cuina, hostaleria, etc. De fet, el percentatge d'inserció laboral que tenen professionals amb formació ocupacional arriba al 80%. Segons el grau de responsabilitat i la categoria de l'establiment, es demana experiència en algunes especialitats -banquets, pastisseria salada i dolça, peix, bufets, etc. 

Els professionals cotitzats solen acreditar experiència laboral en establiments de prestigi, on han adquirit coneixements específics. Es demana un mínim d’ 1 any d’ experiència per tal de garantir l’eficiència del servei. 

 

Què ofereix el mercat laboral?

TIPUS DE CONTRACTE: Generalment són contractes de curta durada, per obra i servei de caràcter estacional d’entre 3 i  5 mesos a  les  zones turístiques. A la resta de zones on l’establiment està afiançat els contractes solen ser estables.

JORNADA: Habitualment jornades complertes de 40h/setmanals de dilluns a diumenge amb descans intersetmanal.

HORARIS: Els horaris són molt flexibles i varien depenent de torns establerts en funció dels sistemes de producció i del tipus d'establiment. En general torn partit de matins i vespres o/i el torn seguit o rotatius que canvien periòdicament.

SALARI: Entre 16.000 i 22.000 euros bruts anuals, depenent de la categoria i dimensió de l'establiment. Són freqüents els complements de manutenció, vestuari de treball i fins i tot allotjament (en el cas d'establiments amb necessitats de personal estacional).

MOBILITAT: En principi no hi ha cap tipus de mobilitat. Normalment es defineix un únic centre de treball.