FLEQUER/A - PASTISSER/A Perfil professional

Descripció General

El/a Flequer/a és la persona encarregada d’elaborar i presentar productes de pa i brioixeria, conduint les operacions de producció, composició i decoració, en obradors i en establiments de restauració. El/a pastisser/a és la figura professional que elabora postres i altres dolços en obradors i establiments de restauració.

Tots dos treballen aplicant la legislació vigent d'higiene i seguretat alimentària, de protecció ambiental i de prevenció de riscos laborals i en molts centres de treball el mateix professional realitza les dues feines.

Sovint es treballa en equip juntament amb altres professionals com els/les dependents/es, els/les ajudants d’obrador, cuiners/res etc. tot i que en forns petits pot ser l’únic/a treballador/a dins l’obrador.

Sol dependre del/a propietari/a de l’establiment si treballa per compte d’altri, tot i que sovint el flequer i/o pastisser sol emprendre i obrir el negoci. En restaurants dependrà del/a cap de cuina i/o pastisseria.

No cal disposar de bona resistència física per a desenvolupar-se com a professional, però si que és una feina en la què es treballa pràcticament tota la jornada dempeus, a temperatures força altes (forn) o baixes (cambres de fred) i amb un horari sovint nocturn.

Perfil formatiu i laboral

A NIVELL FORMATIU

Per poder desenvolupar-se com a professional es recomana disposar d’alguns d’aquests estudis, tot i que no és requisit imprescindible si es disposa d’experiència laboral:

- Grau Mitjà: Forneria, pastisseria i confiteria.

- CP Fleca i brioixeria (Nivell 2).

- CP Pastisseria i confiteria (Nivell 2).

 

En el cas de no disposar de formació caldrà el carnet de manipulació d’aliments.

També es valora la disposició de formació complementària en fleca, brioixeria o pastisseria, tradicionals o de nova creació, decoració d'especialitats, manteniment preventiu de maquinària, etc.

 

A NIVELL LABORAL

Normalment el requisit es d’un any d’ experiència per tal d’ assegurar la correcta elaboració dels productes, tot i que no és requisit imprescindible.

Generalment es realitza una prova professional per a valorar la destresa del candidat.

 

Què ofereix el mercat laboral?

TIPUS DE CONTRACTE: Habitualment es realitzen contractes laborals de llarga durada. 

JORNADA: El flequer/a principalment realitza  jornada complerta en horari majoritàriament nocturn i rotatiu els caps de setmana amb festes entre setmana. 

El pastisser/a sol realitzar jornades temps complert i molt flexible, amb horaris llargs; torns de matí, tarda i nit i jornades en dies festius.

HORARIS: El flequer/a realitza horari de 00:00h a 06:00h principalment mentre que el  pastisser depèn del lloc de treball farà ton partit o bé intensiu de matí o tarda.

SALARI: Generalment trobarem sous variables en funció del tipus d'establiment, l'experiència i el grau de responsabilitat assumit a l'empresa, però es mouen entre els  16.000 i 22.000 euros bruts anuals. 

MOBILITAT: En principi no hi ha cap tipus de mobilitat, ja que normalment es defineix un únic centre de treball.