Funcions i tasques generals
S'entenen per funcions assistencials aquelles que tenen per objecte donar una atenció integral en quant a higiene, alimentació, cura personal i cura de la imatge corporal i personal. Les activitats específiques que es porten a terme en aquest bloc de funcions es desenvolupen en dos àmbits:
Àmbit de cura personal: en el que el monitor es centra en la consecució d'objectius en totes les activitats de la vida diària, sempre utilitzant els suports necessaris en funció del tipus d'usuari.
Àmbit d'atenció a la salut: on l'objectiu fonamental des de l'atenció directa és controlar l'estat de salut general de l'usuari, seguint els controls específics que marca el servei mèdic (pes, defecacions, crisis epilèptiques,...) i col·laborant amb els professionals de l'àmbit sanitari en aspectes de prevenció i tractament, sempre i quan el mateix es pugui aplicar des de l'atenció directa.
S'inclouen en aquest apartat aquell conjunt de funcions que tenen per objecte la promoció dels usuaris en totes les àrees d'intervenció (autonomia personal, comunicació i llenguatge, motricitat, autonomia social, salut i seguretat i oci i temps lliure). El personal d'atenció directa participa de la programació i realització del conjunt d'activitats orientades a millorar i mantenir les habilitats dels usuaris. Les activitats específiques que es porten a terme en aquest bloc de funcions es desenvolupen en els àmbits següents:
Àmbit de teràpia ocupacional: en el que es promouen activitats que tenen per objectiu l'ocupació en tasques significatives per als usuaris i la participació en diferents àrees de intervenció especifiques (esport i psicomotricitat, comunicació i llenguatge, creativitat, música, estimulació multisensorial…).
Àmbit de l'oci i del temps lliure: en el que es promouen activitats dins i fora de l'entorn residencial, que tenen per objectiu afavorir una millor integració en l'àmbit comunitari, i el desenvolupament d'activitats que resultin gratificants i diferents de la rutina diària.
Àmbit de la intervenció conductual: es tracta d'un àmbit transversal en el que el personal d'atenció directa participa activament en la detecció, seguiment i intervenció en problemes de conducta en totes les activitats que realitza l'usuari.
Aquestes funcions es concreten en les següents tasques:
i. Obté o analitza la informació de les persones assignades.
ii. Realitza el traspàs de la informació de forma clara a la persona usuària.
iii. Realitza les adaptacions dels mitjans didàctics que cal utilitzar.
iv. Realitza activitats de grup, individuals o activitats complementàries.
v. Dóna un tracte adient segons els criteris d’atenció establerts a l’usuari.
vi. Aplica els protocols d’actuació quan s’escauen.
i. Col·labora en la determinació dels horaris per les activitats personals i el repartiment de les tasques quotidianes de la unitat.
ii. Realitza les activitats de grup i d’atenció individualitzada.
iii. Utilitza els ajuts tècnics i/o els sistemes alternatius o augmentatius de comunicació necessaris per a la comunicació amb els usuaris.
iv. Realitza activitats d’acompanyament en cas necessari.
v. Aplica protocols establerts davant les diferents situacions que es poden donar en l’atenció a l’usuari.
Imprescindible:
Certificat de Professionalitat o Cicle Formatiu de GM d'atenció sociosanitària o formació habilitadora.
Carnet de conduir B
Castellà i Català parlats i escrits
Valorable:
Formació en FP Monitor de Discapacitats, Cicle Formatiu de GM de cures d’auxiliar d’infermeria, Diplomatura Educador Social, Diplomatura Teràpia Ocupacional o Cicle Formatiu de GS de Integració Social.
Formació en esports, música, arts plàstiques i arts escèniques, estratègies d’estimulació multisensorial...
Carnet d'autocar.
Coneixements d'ofimàtica a nivell usuari/ària de Word, Excel i entorns multimèdia.
Experiència en el sector de la Discapacitat Intel·lectual, experiència amb usuaris amb trastorn de conducta, experiència en salut mental, educador Escola Educació Especial, monitor de STO /SOI, monitor de CET, educador Esplai, educador social, experiència en l’àmbit del lleure i l’esport.
És valorable la inquietud per activitats diverses: plàstica, activitats artístiques, de música, esportives i culturals (teatre, fotografia, ceràmica, jardineria, esport...).
TIPUS DE CONTRACTE: Generalment són feines estables tot i que és habitual que es donin primeres contractacions temporal per realitzat suplències.
JORNADA: La jornada laboral habitual serà a temps parcial.
HORARI: Generalment es treballa per torn de matí, tarda i nit inclosos dissabtes i diumenges i festius (sovint alterns), cal disponibilitat i flexibilitat horària
MOBILITAT: Es necessita disposar de vehicles per poder accedir als diferents llocs de treball ja que és freqüent que la jornada laboral es desenvolupi en més d'un centre, de manera que calguin desplaçaments durant un mateix dia.