Funcions i tasques generals:
Respecte a l’usuari/ària:
· Promoure una bona qualitat de vida en els/les usuaris/àries, conjuntament amb la resta de l’equip interdisciplinars.
· Vetllar pels drets dels/ de les usuaris/àries, conjuntament amb la resta de l’equip interdisciplinar.
· Organitzar la vida de les persones al seu càrrec, seguint els criteris de diversitat i normalització, de les característiques de cada grup i del model d’atenció de l'organització a fi d’aconseguir un servei que substitueixi la pròpia llar.
· Agrupar als/les usuaris/àries tenint en compte els criteris relacionats amb els nivells de maduració en general i l’intel·lectual per poder portar a terme una programació d’aprenentatge adaptada a les seves necessitats.
· Tenir cura de les necessitats específiques dels/les usuaris/àries al seu càrrec, tenint en compte especialment en el que té a veure amb:
o Problemes de salut, així com altres necessitats específiques relacionades amb patologies derivades de la síndrome o del propi diagnòstic.
o Problemes de mobilitat.
o Problemes sensorials.
o Problemes de conducta, derivat del fet de que un número alt de les persones ateses, presenten problemes de conducta de diferent intensitat.
· Aplicar i assessorar als/les auxiliars tècnics educatius, les pautes de intervenció generals i específiques que tenen a veure amb el model d’atenció de l'organització.
· Fer assessorament a les famílies, respecte a l’àmbit del que és responsable.
Respecte a l’organització:
· Col·laborar en l’elaboració dels protocols i registres, juntament amb l’Equip Interdisciplinar.
· Incidir en la coordinació del personal dels diferents torns i cap de setmana per aconseguir una unificació de criteris en relació al tracte dels usuaris.
· Participar de les comissions de l’Entitat que marquen directrius en el model d’atenció a la persona amb discapacitat intel·lectual: comissió ètica, tècnico-assistencial.
Respecte als plans d’atenció individual:
· Fer l’avaluació inicial i diagnòstic psicopedagògic de les habilitats dels/les usuaris/àries atesos a fi de poder endegar un programa individual interdisciplinari.
· Avaluar de manera continuada el Programa d’atenció individual, conjuntament amb l’Equip Interdisciplinar.
· Elaborar horaris i distribuir grups i aules segons la pròpia activitat i diferenciar els llocs i activitats d’aula, d’esbarjo i lleure i de teràpia ocupacional.
Respecte a la formació:
· Posar en marxa propostes adreçades a la millora dels plans de formació del PAD en col·laboració amb la Direcció Tècnica.
· Desenvolupar si s’escau i impartir els temaris de la formació relacionada amb el seu àmbit d’atenció.
Respecte al programa d’activitats:
· Coordinar-se amb els/les responsables del programa d’activitats del Grup, els quals es distribueixen en 7 àrees d’atenció: psicomotricitat i esport, creativitat, estimulació multisensorial, comunicació alternativa i augmentativa, teràpia ocupacional, oci i lleure i música.
· Programar, dissenyar activitats, fer el seguiment i avaluar els aprenentatges que són necessaris per gaudir de més autonomia, i per tant, que asseguren la qualitat de vida de l’/de la usuari/ària.
· Coordinar les activitats externes als diferents centres en col·laboració amb la Direcció Tècnica i la resta de l’equip interdisciplinar.
Per a treballar com a Psicòleg/òloga és imprescindible disposar de:
Es valorarà:
La jornada habitual és jornada complerta, de dilluns a divendres de 9-18h, amb una hora per dinar. Flexible segons necessitats. I dues guàrdies de cap de setmana a l’any.
Salari: 29707,30 € bruts anuals (14 pagues).
Les contractacions solen ser estables o per cobrir suplències de llarga durada.